Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
premium-csoport-logo-small 0
Rólunk
Blog
Kapcsolat
Márkák

Regisztráció
Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
Főoldal / Blog / Milyen SSD-t érdemes választani az üzleti laptopodhoz 2020-ban?

Milyen SSD-t érdemes választani az üzleti laptopodhoz 2020-ban?

Régen drága mulatság volt egy SSD vásárlása, ma azonban már szuper áron elérhető. De vajon melyik a legjobb vétel? Ennek jártunk utána!

Milyen SSD-t érdemes választani az üzleti laptopodhoz 2020-ban?

2019-08-22.-ei cikkünk frissítése.

Olvasási idő: 5 perc

Biztosan volt már olyan laptopod, hogy az operációs rendszer betöltéséig még bőven akadt időd kávéra, reggelire, fogmosásra és fürdésre. Ilyenkor általában már hívjuk a papot, és feladjuk a gépre az utolsó kenetet. 

Pedig kár temetni a notebookot, hiszen könnyen lehet, hogy csak újra kell telepíteni, és “feltuningolni” egy SSD-vel.

 

Mindent gyorsan akarunk - de ez természetes

Érthető, hogy a mai világban a gyorsaság életbevágó szempont minden téren. Hiszen sok kicsi sokra megy-alapon azok a percek, amiket várnunk kell a programok töltéséig, összeadódnak. Picit olyan ez, mint a dugóban ülni: teljesen felesleges, mégis úgy érezzük: ez az élet rendje.

A hétköznapok során ez talán így is van, azonban az informatikában már nem. Hiszen a fejlesztések olyan szédítő sebességgel történnek, hogy szinte észre sem veszed. Egy szép reggel pedig arra ébredsz, hogy már le is kell cserélni a laptopod, mert elavult. 

(Megjegyzés: Azért tegyük hozzá,  hogy ez valamilyen szinten törvényszerű. Hiszen Moore 1965-ös(!) törvénye kimondja, hogy a chipek teljesítőképessége 18 havonta megduplázódik. Azonban vannak olyan jelek, hogy ez érvényét veszti, mert sokkal inkább a chipek minimalizálása a fókusz - de ebbe talán majd máskor megyünk bele mélyebben.)

Ennek köszönhetően ma már nem divat, hogy a teljesítmény egyenes arányosságban nő a gépek súlyával és a méretével, sőt! A hordozható számítógépek egyre kisebbé, praktikusabbakká és kompaktabbá válnak a fejlesztések által.

Az oprendszer és a programok gyors betöltésének egyik kulcsfontosságú tényezője a Solid State Drive, azaz az SSD, ami manapság nemcsak a prémium notebookokban, de egyre több középkategóriás laptopban is megjelenik.

 

Mi is pontosan az SSD?

Az SSD ugyanolyan tároló, mint a HDD, azonban nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. (Erre lejjebb még részletesebben is kitérünk.) Kétségkívül a legnagyobb előnye - a gyorsasága mellett -, hogy jóval magasabb élettartammal is rendelkezik, mint a hagyományos merevlemez meghajtók.

 

Az SSD hajnalán

Habár a vállalati- és lakossági piacon viszonylag újszerűen hat, már a 80-as években is használtak SSD-technológián alapuló, ún. szilárdtest-meghajtókat.

A szélesebb körben használt SSD-ket 2010-ben, a Samsung dobta piacra, ezek kezdetben 64-, 128-, és 256 GB-osak voltak - azonban ezek még kvázi megfizethetetlenek voltak.

Nem is olyan régen, 2016-ban is viszonylag drágának számítottak, hiszen egy 250GB-os SSD-ért kb. 30-35 ezer forintért lehetett hozzájutni, míg egy ugyanekkora kapacitású HDD ára 10-15 ezer forint volt. 

2012 óta azonban mintegy 69%-kal csökkent az SSD ára.

De vajon felveszi-e a versenyt a jó öreg HDD-vel?

 

SSD vagy HDD? Melyik a jobb választás?

Az SSD két elvitathatatlan előnye a HDD-vel szemben a jóval nagyobb írási és olvasási sebesség, továbbá hogy szépen csendben “teszi a dolgát”. Biztosan téged is kizökkentett már a munkából és megijesztett egy-egy hangosabb kattanás, vagy kerregés, ami a merevlemez részéből érkezett.

Ennek oka, hogy az SSD-kben nem található mozgó alkatrész, csupán nyomtatott áramkör és chipek, amiknek a működése semmilyen zajjal nem jár.

Ezzel szemben a HDD-kben többféle mozgó alkatrész található, így a működés közben természetesen előfordulnak kisebb-nagyobb hangok. Azonban a mozgó alkatrészekből fakad az a hátrány is, hogy elég nehezen viselik a mozgatást és a hurcolászást, szemben az SSD-vel, aminek ez meg sem kottyan.

Egy laptopba tehát ezért sokkal célszerűbb egy SSD-t (is) választani - vagy akár egy külső SSD-vel bővíteni a már meglévő tárhelyet.

 

Élettartam és sebesség

Sajnos ebből nem következik egyenesen az, hogy egy SSD túlél akár egy világégést is. Míg a merevlemez élettartamát leginkább a ki és bekapcsolások száma határozza meg, addig az SSD-k esetében nem ennyire egzakt a dolog. Több kísérlet után a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az SSD-k élettartamát leginkább a kor és az igénybevétel mértéke határozza meg.

Általánosságban azonban elmondható, hogy 4-5 évet kihúznak nagyobb meghibásodások nélkül is, így ez körülbelül egybeesik az aktuális notebook csere idejével.

Sebesség szempontjából már jóval szignifikánsabb különbségek is észrevehetőek. Egy mezei merevlemez ugyanis körülbelül fordulatszámtól függően 70-150 MB/s sebességre képes, ezzel szemben egy SATA III-as SSD már 500 MB/s-ra.

 

És hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

Az SSD-ben a legjobb az, hogy azonnali, szemmel is jól látható és érezhető pozitív hatása van. Például az, hogy egy szempillantás alatt tölt be a laptopod. Ha össze akarjuk hasonlítani a HDD-s megoldással szemben, akkor körülbelül olyan, mintha alvó módból ébresztenéd fel a gépet. 

Ezenkívül a programok is szélsebesen töltenek be és végzik el a kijelölt műveleteket. Éppen ezért érdemes a gyakran használt szoftvereket inkább a SSD-re tölteni.

 

Milyen SSD-t válasszak?

Ennyi “hájp” után természetesen joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy milyen SSD-t válassz? Létezik egyáltalán olyan, hogy legjobb SSD? Nos, erre az utóbbi kérdésre egyértelműen nem a válasz, de az előbbiben tudunk segíteni.

 

Márka

Egy prémium notebookhoz természetesen nívósabb és ezáltal biztonságosabb SSD-t érdemes választani. Ilyen szempontból a tesztek azt mutatják, hogy a Samsung és a HP az egyik legmegbízhatóbb márka.

 

Csatlakozás

A csatlakozás nem egységes, így a notebook típusa határozza meg, hogy milyen típusú csatlakozóra lesz szükséged. 

Ezek alapján lehetnek:

  • SATA III,

  • PCI Express 2.0 vagy 3.0

  • m vagy m.2 SATA,

  • Micro SATA,

  • és végül USB

Ha bővíteni szeretnéd a már meglévő tárolókapacitást egy külső SSD-vel, akkor célszerű egy 3.0-ás USB-s SSD-t választanod. Ha pedig a notebookod még nem rendelkezik SSD-vel, de szeretnéd bővíteni egy belső SSD-vel, úgy akár a DVD-meghajtó helyére is beszerelhetőek, melyeket a szervizekben is elvégeznek.

 

Kapacitás

Az, hogy mekkora tárhelyre van szükséged, az nagyban függ a munkád típusától is, de egy üzleti notebookhoz elég egy kisebb - akár 250-, vagy 500 GB-os SSD is. Ez már kellő kapacitás ahhoz, hogy az operációs rendszert (és persze annak frissítéseit) és a munkádhoz, vagy éppen üzleti vállalkozásodhoz leginkább használt programokat feltelepítsd, amik így aztán pillanatok alatt elindulnak.

 

Összegezve

Eleve érdemes olyan laptopot választanod, amelyhez beépített SSD meghajtó van.

Sőt, tovább megyek, ma már ne vegyél új gépet SSD nélkül.

De mi van akkor, ha nem szívesen adod fel a méretes tárolókapacitással rendelkező HDD-ket, a kisebb méretű, de gyorsabb SSD-kért cserébe? Akkor Neked a prémium hibrid laptopok szolgáltatják a megoldást, amelyek gyárilag rendelkeznek SSD-vel és HDD-vel is.

Fenti csak egy rövidke gondolatindító az SSD-HDD kérdésben. Ha mélyebben is érdekel a téma, kattints ide, és kérd ingyenes laptop választási segédletünket.

Amennyiben pedig már megvan a kiszemelt szépség, tedd a kosárba, és élvezd a Prémiumlaptop által nyújtott előnyöket! 

 

Ui.: Mi a véleményed az olvasottakról? Írd be ide a hozzászólás részbe, lehet, hogy másnak is hasznos lesz.

És köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is!

youtube-top

7 ingyenes tipp

Útmutató a tökéletes üzleti laptop kiválasztásához

Folyton rohanó vállalkozó vagy?
Kutató-, vagy mérnöki munkát végzel?
Tervezés, Design-művészet a Te asztalod?

AKKOR KATT A GOMBRA ÉS KÉRD A TIPPEKET!

Kérem az ingyenes tippeket youtube-bottom

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyél te az első!

Hozzászólás írása

Regisztráció

Már regisztráltál?

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat? Ide kattintva kérhetsz újat.

Elfelejtetted a jelszavadat?

Kérlek, add meg az email címedet, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.

Top