Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
premium-csoport-logo-small 0
Rólunk
Blog
Kapcsolat
Márkák

Regisztráció
Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
Nívós
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Felsőkategóriás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Fullextrás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Főoldal / Blog / Miért válassz egy erősebb laptopot magadnak? [Frissített cikk, új infókkal!]

Miért válassz egy erősebb laptopot magadnak? [Frissített cikk, új infókkal!]

Ha laptop vásárlásra adod a fejedet, rengeteg termékkel, márkával vagy tudással bíró géppel találkozhatsz, és a képzeletednek csupán a pénztárcád szab határt.

Miért válassz egy erősebb laptopot magadnak? [Frissített cikk, új infókkal!]

2019 október 1.-i cikk frissítése!

 

A neten pedig annyi információ található, hogy könnyedén elveszhetsz a részletek között. 

Épp ezért a cikkünkben részletesen is megmutatjuk, mit vegyél figyelembe akkor, ha egy erős notebookot szeretnél magadnak.

 

Miért válassz erősebb laptopot?

Talán az első, és legfontosabb gondolat, amit átadhatok ezzel kapcsolatban az az, hogy a vásárlás során ne az árat, hanem a célt tartsd szem előtt.

De pontosan mit is jelent ez?

Többféle szempontot is felsorolok ezzel kapcsolatban, amiből talán ráismersz majd saját magadra.

#1 Utazás

Egy laptop erejét nem csak RAM-ban, vagy épp jobb prociban mérik. Ugyanilyen szempont lehet az is, hogy meddig bírja adott esetben a notebook akksija.

Ha sokat utazol, de nem használod a gépet vágásra, tervezésre, hanem inkább az adminisztráció, multi-tasking a cél, akkor egy közepes specifikációkkal rendelkező gép bőségesen megfelel.

Ebben az esetben tehát a fő szempont az, hogy minél nagyobb legyen az akkumulátor üzemideje. A legjobb akksikkal rendelkező notikról már írtunk egy részletes cikket, így itt most külön nem térnénk ki erre.

+1 tipp: Ebből a szempontból egyébként nem csak az akkumulátor üzemideje a mérvadó, hanem a laptop súlya is. Keress egy olyan gépet, ami legalább 6-8 órát bír egyhuzamban, ugyanakkor a súlya nem haladja meg a 2-2,5 kilogrammot. 

#2 Strapabírás

Amennyiben az “erős” kifejezést szó szerint értelmezzük, úgy érdemes figyelembe venni azt is, mennyire strapabíró egy laptop.

Itt nem kell egyből egy katonai (mondjuk Getac) notebookra gondolni. Átlag felhasználóként is történhetnek ugyanis balesetek, még a legnagyobb odafigyelés mellett is. Elég egy szerencsétlenül kiömlő üdítő, vagy ha véletlenül leejted a kezedből a gépet, miközben prezentációt tartasz.

Ha te is félted a gépedet, akkor érdemes egy por-, víz- és ütésálló darabot választanod. 

Azonban tudnod kell, hogy ezért cserébe már jelentős felárat kell fizetned. Szerencsére vannak egyéb, pénztárcabarát megoldások is, például ütésálló laptop táskák, illetve különböző védőfóliák, amik adott esetben megvédik a kedvencedet a kiömlő cseppektől.

Ezek többsége ugyan kicsit sem mondható szépnek - de valamit valamiért. 

#3 Dizájn

Ha már előjött a szépség, érdemes egy pont erejéig röviden kitérni arra, hogy mennyire fontos a dizájn.

Ez szintén a felhasználás módjától függ. Ha az esetek 80%-ában, egy irodában használod a gépet, akkor sokkal inkább a kényelemre és az ergonómiára érdemes helyezni a hangsúlyt.

Azonban tárgyalások, vagy akár prezentációk esetén igenis fontos a megjelenés - ezt már mi is sokszor és sok cikkünk esetében hangsúlyoztuk.

Szerencsére ebben az esetben nem kell kompromisszumokat kötni, hiszen egy bivalyerős laptop is lehet gyönyörű. (A már fent említett katonai notebookok esetében már más a helyzet. Azok a típusú gépek ugyanis sokkal inkább hasonlítanak egy atomtáskára, mint laptopra.)

#4 Specifikációk

Amikor “mezei felhasználóként” - ezt persze nem pejoratív értelemben használva - erős laptopra gondolunk, akkor a hiper-szuper specifikációjú gépekre gondolunk. 

Az persze, hogy mi számít erős laptopnak, eléggé változó: amit ma még annak nevezel, két év múlva már erősen közepes lesz, míg 5 év múlva már az elavult, de használható kategóriába lehet sorolni.

Ráadásul még erős- és erős notebook között is van különbség. Hiszen míg például egy gamer laptopnak erős grafikus kártyára és nagyon jó hűtésre van szüksége, addig a business laptopoknak például az ergonómiája, dizájnja és a laggolás-mentes használata a legnagyobb előnye.

 

Gamer laptop, Ultrabook, üzleti laptop - mi a különbség a 3 típus között?

Amikor a különféle típusok között kell különbséget tennünk, meglehetősen nehéz helyzetben vagyunk.

Habár a gamer laptopok általában jól elkülönülnek a business- vagy ultrabookoktól, ez utóbbi kettő között már nem könnyű különbséget tenni.

Gamer laptop - nem csak játékosoknak

Egy gamer laptop már külsőre is elkülönül a hagyományos, konzum gépektől. A legtöbb esetben ugyanis a tervezők a brutális hardvereket nehezen tudják beleszuszakolni egy hajszálvékony házba. (Bár azért van néhány kivételes eset - például az MSI laptopja).

Azonban jó ötlet lehet ilyen típusú gépet is vásárolni, hiszen olyan erős specifikációkkal rendelkeznek, hogy jóval később avulnak el a hagyományos notebookoknál.

Példaként álljon is itt egy “név nélküli hős”, ami valamivel több, mint félmillió forintba kerül, azonban  5-8 évig biztosan futni fog rajta minden.

 • Processzor: Intel Core i7-9750H, 6 magos, 4,5GHZ-el

 • Memória: 32 GB RAM, DDR4 2666 MHZ

 • Merevlemez: 2000 GB-os, SSD, PCI EXPRESS

 • Grafikus kártya: NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6GB GDDR6

Ez nevezhető tehát ma, 2020-ban egy erős gamer laptopnak. Most pedig robogjunk is tovább, és nézzük meg, hogy mi a fő különbség az ultrabook és a business notebook között! 

Ultrabook vagy üzleti laptop?

Az ultrabookok és az üzleti laptopok között első ránézésre talán nincs szignifikáns különbség. 

Azonban 2011-ben az Intel szigorú (méret) kritériumokat szabott meg, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie egy ultrabooknak.

Ezek alapján egy ultrabook:

 • Ha 14 colnál nagyobb képátmérővel rendelkezik, akkor maximum 21 milliméter vastag lehet. (Ez alól kivételt képeznek azok a hibridek, amelyek érintőképernyőt is tartalmaznak - ebben az esetben ugyanis a megengedett vastagság 23 mm).

 • Amennyiben a képátlója 13,3 hüvelykes, vagy annál kisebb, abban az esetben maximum 18 mm vastag lehet a gép, összecsukva.

Jelenleg ezek az egyetlen kritériumok, amelyeket az ultrabookokkal szemben támasztottak.

Általánosságban azonban elmondható, hogy mind az üzleti gépek, mind az ultrabookok

 • vékonyak

 • az átlagosnál nagyobb akkumulátor-üzemidővel rendelkeznek

 • könnyebbek a hagyományos laptopoknál (kb. 1-2 kg-osak)

 • SSD-vel (is) rendelkeznek

 • USB 3.0-val vagy Thunderbolttal rendelkeznek

 • ugyanakkor ezek a plusz dolgok nem mennek a specifikáció rovására, így ebben a tekintetben megegyeznek egy-egy sima laptoppal

Tehát hogy inkább az ultrabook vagy a business laptopokat választod, csakis rajtad múlik. 

Valószínűleg úgysem a plecsni, sokkal inkább a tudás, és a márkahűség alapján fogod majd eldönteni, melyik gépet választod magadnak. 

De mit érdemes megnézni egy notebookon? 

Ebben a tekintetben egyáltalán nem mindegy, pontosan mire is költöd el a pénzedet, és hogy mire is elég az üzleti laptopod felszereltsége. Komoly vállalkozóként ugyanis nem engedheted meg magadnak, hogy olyan gépet vásárolj, amely nem elégíti ki maximálisan az igényeidet.

 

Egy üzleti laptop esetében nem csak a külső, de a belső is számít

Az első és legfontosabb, hogy tisztában kell lenned azzal, hogy mi az a cél, amire használni szeretnéd a gépedet.

Egy otthoni használatra szánt gép sokszor színesebb, egyszerűbb, és alkalmas az olyan alapvető teendők elvégzésére, mint az netezés, dokumentumkezelés, zene- és film lejátszás.

Ezek a laptopok általános időtöltésre szolgálnak, felépítésük nem teszi lehetővé egy komolyabb program vagy játék futtatását.

Ezzel szemben a tervezésre, designra-, vagy akár művészetre szánt laptopok legerősebb része a videókártya lesz - akárcsak egy gamer laptop esetében.

Hiszen ha tökéletes élményre vágysz, akkor ez biztosítja majd a kellő erőt az alkotáshoz szükséges grafikai feladatokhoz, mint a fényelés, vágás stb. 

Ez azonban önmagában nem elég. Szükséged lesz hozzá ugyanis egy erősebb processzorra, valamint sok esetben akár speciális hűtőrendszerre is. Ezek kombinációjával azonban már a legújabb, legkomolyabb grafikai felbontású programokat is könnyedén futtathatod.

Azonban a legfontosabb, hogy amennyiben üzleti célra keresel laptopot, minőségibb anyaghasználattal és rengeteg biztonsági funkcióval találkozhatsz, amik az adataid biztonságáért felelnek majd.

Ezekben a gépekben találhatsz például erre a célra fejlesztett ujjlenyomat olvasót, TPM chipet és BitLockert, amikkel már nem kell aggódnod, hogy illetéktelenek használják a gépedet.

Az üzleti laptopok már kevésbé szólnak a feltűnősködő design-ról, sokkal inkább a finom, esztétikus vonalakon, az ergonomikus, könnyű kialakításon, és a bennük rejlő tudáson van a hangsúly.

Ezek az erősebb laptopok már nagyobb akkumulátorral és háttértárral is rendelkeznek, hiszen mindennap dolgozol velük. Azonban fontos, hogy jól körülhatárold a munkakört, amire használni szeretnéd.

Egyszerű adminisztratív munkák?

Akkor elég lesz egy közepes, dizájnos darab.

Prezentációkat is szeretnél tartani?

Ez esetben egy hibrid, 2 in 1 laptopra lesz szükséged.

A sort még folytathatnánk, de biztosan érted, mire gondolok.

 

Az ördög bizony a részletekben rejlik 

Ha már tudod, hogy mire szeretnéd használni a gépedet, nézd meg, milyen erősségű processzor szükséges ahhoz, hogy mindig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtson a laptopod.

A processzor (CPU) ugyanis az üzleti laptop lelke, amely a gép gyorsaságáért felel. Az egyik legnagyobb jelenlegi processzor gyártó az Intel, így a legtöbb laptopban ezen gyártó processzoraival találkozhatsz. 

Az új üzleti laptopokban most éppen a legújabb, 9. generációs processzorok pörögnek.

A másik gyártó, az AMD termékeivel már némileg ritkábban találkozhatsz üzleti laptopokban.

(Egyébként érdekes megfigyelni, hogy igen nagy százalékban az Intel processzorokat az Nvidia videókártyáival, míg az AMD-ket Radeon grafikus kártyákkal párosítják.)

Egy erősebb processzor révén lehetőséged van egyszerre számos ablakban böngészni, és több munkafeladatot elvégezni (a már említett multitasking, ugye), vagy éppen videót vágni és/vagy szerkeszteni.

Minél nagyobb teljesítményű programokat szeretnél a gépeden használni, annál erősebb processzorra van szükséged. Ezen feladatokhoz elsősorban az Intel Core i7 8., és 9. generációs processzora a legjobb választás.

Ez egyrészt a zökkenőmentes használatot biztosít, másrészt még legalább 3-4 évig boldogan használhatod a laptopodat.

 

A maximális élmény

A videókártyát, a processzorhoz hasonlóan a későbbiekben nem tudod majd bővíteni a laptopodban, ezért is annyira fontos, hogy már a vásárlás előtt felmérd, a már említett, pontos igényeket.

A videókártya, vagy ahogy a specifikációkban találkozhatsz vele VGA, a laptop grafikai megjelenítésért felelős része. Ha 3D-tervezésre, grafikai programokra, kép- és videó szerkesztésre is alkalmas gépet szeretnél, mindenképp erősebb, dedikált videókártyára van szükséged ahhoz, hogy ezeket a folyamatokat zökkenőmentesen tudd működtetni.

Az ilyen programok futtatásához a jó minőségű VGA és az erős processzor együttese szükséges, hiszen a két eszköz működése szoros összefüggésben áll egymással.

 

RAM-ban az igazság

Egy üzleti laptop megvásárlása során sok apró részletet lehet még kiválasztani, azonban ha a gép erősségére vagy kíváncsi, a memória az utolsó elem, ami megadja a végső választ.

A RAM, vagyis a memória szerepe ugyanis az, hogy több programot is tudj futtatni egyszerre. Gondolj csak bele, milyen lenne, ha az egyik programot be kellene zárnod, hogy meg tudjuk nyitni a másikat, és újra meg újra ezt kellene tenned?

Nem csak a mindennapokat, de a produktív munkát is jelentősen megakasztaná.

A belépő szintű laptopok alapfelszereltsége általában 4GB belső memória, azonban manapság a multitaskinghoz már leginkább 8-16GB-nyi memória ajánlott. A korábban is említett grafikai- vagy videóvágó programokhoz, vagy akár a legújabb játékokhoz már érdemesebb egy 32GB RAM-mal rendelkező üzleti laptopot választanod.

A VGA-val, és a processzorral ellentétben szerencsére a memória bővíthető. Azonban érdemes már a kezdetek kezdetén legalább egy 8GB-os verzióval ellátott üzleti laptopot választani, hogy gond nélkül kihasználd a gépedben rejlő lehetőségeket.

 

Egyebek 

Most, hogy átvettük, mik azok a szempontok és paraméterek, amik a laptop erősségéért felelősek, nem feledkezhetünk el a képernyő méretéről sem.

Otthoni felhasználásra, utazáshoz, második gépnek, tárgyaláshoz ajánljuk a kisebb méretű 13-14”-os gépeket, azonban ha komolyabb tervezői munkára vagy irodai, üzleti laptopra vágysz, akkor válaszd a nagyobb, 15-17”-os laptopokat.

Ezzel szoros összefüggésben géped súlyát is meghatározhatod, hiszen minél nagyobb vagy komolyabb egy gép általában annál nagyobb összsúllyal érkezik meg hozzád.

Persze a laptop kiválasztása során érdemes gondolni az akkumulátorra is, hiszen nem mindegy milyen üzemidőre képes a géped. Ha sokat használod az irodában,  asztalnál, ez a szempont másodlagosabb, azonban ilyenkor is szerepe van, hiszen a nagyobb üzemidejű laptopok akkumulátorai hosszabb élettartammal is bírnak.

 

Összegzés

Ahogy végigvettük, hogyan is épül fel egy laptop ereje, látható, hogy valóban rendkívül fontosak a számok, ráadásul arra is figyelnünk kell, hogy ezek a részletek - akár egy rendszer - összefüggnek egymással.

Egy nagyon jó processzor is csak egy ütős videókártyával funkcionál jól, ahogyan ez fordítva is igaz. Fontos figyelembe venni azt is, hogy egy komolyabb gép kevésbé “amortizálódik”, és rendkívül értéktartó. Azonban az erősebb gépek mellett szóló legegyszerűbb érv mellett sem mehetünk el csak úgy, hiszen az idő pénz, és mi nyújtana a mai világban nagyobb kényelmet, mint egy kifogástalan minőségű gép, amire mindig számítani lehet?

Ha szeretnéd megnézni, milyen gépek közül is választhatsz, nézz körül a honlapunkon és a kereső segítségével a most tanultak alapján már ki is szűrheted, mi az, amire szükséged van.

 

Ui.: Mi a véleményed az olvasottakról? Írd be ide a hozzászólás részbe, lehet, hogy másnak is hasznos lesz!

Köszönöm, hogy olvasol és kövess be INSTÁN, mert ott is sok érdekességgel találkozhatsz!

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyél te az első!

Hozzászólás írása

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Keresés a blogban

RÉGEBBI BEJEGYZÉSEK


Regisztráció

Már regisztráltál?

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat? Ide kattintva kérhetsz újat.

Elfelejtetted a jelszavadat?

Kérlek, add meg az email címedet, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.

Top