Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
premium-csoport-logo-small 0
Rólunk
Blog
Kapcsolat
Márkák

Regisztráció
Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
Főoldal / Blog / Mennyi memória szükséges egy üzleti laptopba?

Mennyi memória szükséges egy üzleti laptopba?

Ha lassulnak a programok és a laptop bekapcsolása után még egy kávé mellett vidáman elbeszélgetsz a kollégáiddal a hétvégéről, akkor bizony el kell gondolkoznod a laptop memóriájának bővítésén.

Mennyi memória szükséges egy üzleti laptopba?

2019-08-13.-ai cikkünk frissítése.

Olvasási idő: 5 perc

Senki sem szeret órákat sorban állni a bankban, vagy a pénztárnál; de ezeket elviseljük, mert tudjuk, hogy nem igazán tehetünk ellene semmit. De, ha belassulnak a programok a laptopon, az valahogy más… ott bizony már szétpattannak az erek az ember fejében.

Valószínűleg te is átélted már, hogy bekapcsoltad a gépet, utána pedig még egy kávé mellett vidáman elbeszélgettél a kollégáiddal a hétvégi meccsről. Mivel ez közel sem a hatékony munkavégzés szótár szerinti definíciója, így nyilván tenni kell ellene valamit.

 

De miért lassú a laptopom?

Erre a gyakori kérdésre sajnos nem igazán lehet egzakt választ adni, mert rengeteg dolog lassíthatja a rendszert. Többek között olyan tényezők is közrejátszhatnak, mint: 

 • Vírusfertőzés 

Ebbe a kategóriába beletartoznak a spyware-k (kémszoftverek), malware-k (különböző zsarolóvírusok, trójaik) és a minerek is. Ez utóbbiak talán a legkevésbé ismertek: ezek a trójai vírusok leterhelik a CPU-t, és a háttérben futva, Bitcoint vagy más kriptopénzt bányásznak a hardvered segítségével. Itt meg tudod nézni, hogyan védekezhetsz ellene.

 • Elavult laptop

Mondanunk sem kell, hogy a 10 éves matuzsálemek már nehezen bírnak az új, rendszerigényes programokkal. (És igen, itt már akár egy Chrome vagy Firefox is erőforrás igényes programnak számít.) Ebben az esetben tudunk segíteni: vásárolj laptopot nálunk!

 • Túlterhelt operációs rendszer

A sok frissítés, az ún. maradvány fájlok, az egyazon partíción lévő programok (például az oprendszer és a programok a C: meghajtón vannak) mind-mind lassítják a gépet.

 • Lestrapált HDD

Egy régi merevlemez esetében előfordulhatnak sérült szektorok, amiről már egyáltalán nem, vagy csak nehezen lehet az adatokat írni-olvasni. A HDD-SSD témáját, és azt, hogy mennyit számít egy jó SSD a sebesség kapcsán ebben a cikkben boncolgattuk.

 • Kevés memória

Manapság nem elegendő 2GB-os belső memória több program futtatásához, és így a multitaskinghoz sem.

Az, hogy pontosan mekkora, és milyen memóriára van szükséged, elsőre talán egyszerű kérdésnek tűnik, de a helyzet picit komplikáltabb. Éppen ezért, mielőtt belevetnéd magad a DDR-ramok világába, érdemes megismerkedni egy picit a laptopoddal.

 

Mennyi memória van a laptopban?

Az első, és legkardinálisabb kérdés talán, hogy most mennyi memória található a gépedben. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod megnézni, ha a keresés mezőbe (Start menü mellett) beütöd a rendszerinformációk parancsot. Itt a program részletesen listázza, hogy milyen processzor, videókártya satöbbi található a gépedben.

A “Telepített fizikai memória (RAM)” mező pedig megmutatja, hogy ténylegesen hány GB található a laptopodban.

 

Milyen típusú memóriát válassz a laptopodba?

Jelenleg a piacon négyféle különböző memóriát találhatsz. Jellemzően a régebbi laptopokba még DDR és DDR2-es memóriát raktak, az újabbakba pedig már a DDR3-as és a DDR4-es került. (A notebookokba és asztali gépekbe szánt DDR5-ös memóriákra a hírek szerint egyelőre még várnunk kell: a prognózis szerint 2021-ben jöhetnek a piacra.)

Azt, hogy a te géped milyen típust használ, a legegyszerűbben úgy tudod megállapítani, hogy megnézed a laptop alján található sorozatszámot és beütöd a Google-be a notebookod nevével együtt. Ezután a gyártó honlapján vagy akár bármilyen nagyobb áruház weboldalán a specifikációk között könnyedén ki tudod böngészni.

A másik módszer, hogy letöltöd az AIDA64-et: ez a diagnosztikai szoftver minden szükséges infót megjelenít majd, és 30 napig ingyenes.

Tipp: Az AIDA64 segítségével nem csak a memória típusáról, és méretéről kapsz részletes infókat, hanem a gyártóról, illetve a modul feszültségéről és sebességéről is.

 

A memória mérete és a foglalatok száma

A gyártó honlapját egyébként is érdemes megnézni, hiszen sok adat között csemegézhetsz: többek között például megállapítható az, hogy mennyi memória található a gépedben és a slotok, azaz foglalatok számával is tisztában leszel.

Tipp: Ha nem vagy biztos a memória méretét illetően és nem akarsz külön külső programot telepíteni, akkor a Rendszer beállításokon belül a Memória adatainak megtekintése parancsra kattintva érhetőek el a részletes adatok.

A foglalatok számát illetően lehet egy, kettő, illetve a csúcskategóriás laptopok között már négy foglalatos gépek is előfordulnak. Egyébként ma a legtöbb helyen kétfoglalatos notebookokkal találkozhatsz.

 

Mennyi memória kell a laptopba?

Erre a kérdésre már nehezebb egyértelmű, egzakt választ adni, mivel leginkább a felhasználás módjától függ. 

Az adminisztratívabb jellegű munkákhoz, és azokhoz a rendszerező programokhoz, amelyek nem igényelnek nagyobb erőforrást értelemszerűen kevesebb memóriára van szükség, mint egy profi vágóprogram esetében.

Előbbire bőven elég a 4GB memória, hiszen ez elegendő az operációs rendszerek, a vírusirtók, a levelezőprogramok kezeléséhez és a böngészőhöz is.

A CAD jellegű programokhoz, tervezőkhöz vagy épp az Adobe vágóprogramjaihoz már erősen ajánlott a 8, de inkább 16GB memória, amely már elég ahhoz, hogy minden akadásmentesen fusson a gépen.

A 32GB-os memória leginkább már szakembereknek ajánlott, speciálisabb jelleg, nagy erőforrásokat igénylő programokhoz.

Fontos tudni, hogy a különböző DDR memóriák nem kombinálhatóak egymással, tehát DDR3-as memória mellé a másik slotba ugyanúgy DD3-as memóriát kell helyezni, a DDR4-essel ugyanis nem fog elindulni a laptop.

 

Mi mennyi memóriát fogyaszt?

Érdekességképp összegyűjtöttük néhány program memóriafogyasztását, ami tanulságos lehet:

 • Google Chrome: akár 1-1,5 GB is lehet

 • Windows 10: 1-2 GB

 • VLC media player: 200 MB

 • Vírusirtó (Bitdefender): 2-300 MB

 • Photoshop CC 2019: 500-1000 MB

 • Skype: 250-300MB

Ahogyan a listából is láthatod jó, ha legalább 4-, de inkább 8GB van a gépedben - ez utóbbival már biztosan gond nélkül dolgozhatsz.

 

Érdemes inkább szakszervizben bővíteni

Amennyiben nincs gyakorlatod a laptopok szerelését illetően, esetleg félsz, hogy eltörsz vagy elrontasz valamit, inkább bízd szakemberre a cserét. Ez egyébként is jó ötlet, hiszen egy szakavatott informatikus segíthet a megfelelő memória kiválasztásában is. 

Ráadásul a szakszervizben történő memóriabővítés után nem kell félned attól, hogy esetlegesen elveszik a gép garanciája. Ebben az esetben ugyanis ugyanúgy él tovább, mint a bővítés előtt.

 

Mi a konklúzió? 

Összességében tehát az alapelvárás minimum 4GB, azonban 2020-ban a trend sokkal inkább a 8GB-os laptopok felé tolódik. 

Ha több évre tervezel, akkor már számolnod kell azzal, hogy egyre erőforrásigényesebb programok jelennek majd meg (így persze a memóriaigény is egyre nő). Éppen ezért érdemes legalább egy 8GB-os memóriával felszerelni a gépedet.

Azonban ha biztosra akarsz menni és szeretnél a dolgok elé vágni, akkor az integritási és a lassulási gondokat egy új laptop minden esetben megoldhatja. 

Nézd meg prémium kínálatunkat és találd meg a neked megfelelő “üzleti partnert”, aki hosszú évekig társad lesz a munka, és az utazás során.

Figyelem: A cikkünk csak egy nagyon rövidke kis vázlat, vagy inkább kedvcsináló. Az igazán komoly laptop választási segédletünket ide kattintva kérheted:

7 INGYENES tipp a tökéletes üzleti laptop kiválasztásához

 

Ui.: Mi a véleményed az olvasottakról? Írd be ide a hozzászólás részbe, lehet, hogy másnak is hasznos lesz.

És köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is!

youtube-top

7 ingyenes tipp

Útmutató a tökéletes üzleti laptop kiválasztásához

Folyton rohanó vállalkozó vagy?
Kutató-, vagy mérnöki munkát végzel?
Tervezés, Design-művészet a Te asztalod?

AKKOR KATT A GOMBRA ÉS KÉRD A TIPPEKET!

Kérem az ingyenes tippeket youtube-bottom

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyél te az első!

Hozzászólás írása

Regisztráció

Már regisztráltál?

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat? Ide kattintva kérhetsz újat.

Elfelejtetted a jelszavadat?

Kérlek, add meg az email címedet, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.

Top