Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
premium-csoport-logo-small 0
Rólunk
Blog
Kapcsolat
Márkák

Regisztráció
Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
Nívós
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Felsőkategóriás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Fullextrás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Főoldal / Blog / Laptop vásárlási kisokos: 5+1 prémium tipp

Laptop vásárlási kisokos: 5+1 prémium tipp

Rengeteg kérdést kapok azzal kapcsolatban, hogy melyik a legjobb laptop, illetve mi az, amit szerintem egy laptop vásárlása során érdemes figyelembe venni.

Laptop vásárlási kisokos: 5+1 prémium tipp

2019-12-05-i cikk frissítése!

Olvasási idő: 4 perc

Habár első blikkre egyszerű kérdésnek tűnhetnek, mégsem olyan egyszerű válaszolni rájuk.

Üzleti példával élve, ez picit olyan, mint a piackutatás. Mielőtt elmondanám a véleményemet, először felmérem a vásárló igényeit. 

Általában a következő kérdéseket teszem fel ezzel kapcsolatban:

  • Mire szeretnéd használni a laptopot? 
  • Milyen távra tervezel vele?
  • Sokat utazol, vagy inkább egy munkaállomásként funkcionál majd? 
  • Mekkora kereted van rá? 
  • Van-e preferált márkád?

Ezek segítségével már nagyon jól szegmentálni tudom azt, hogy milyen gépre van szükséged. Azonban, sajnos szinte képtelenség lenne mindenki kérdésére egyenként válaszolni, így úgy gondoltam, összállítok egy hasznos, gyakorlati útmutatót.

 

Mire figyelj oda a laptop vásárlása során? Általános gondolatok, mindjárt az elején

Mielőtt mélyebben is belemennék a témába, szeretnélek néhány olyan tanáccsal ellátni amely adhat némi támpontot a későbbiek során.

Először is mindig tartsd szem előtt a saját preferenciáidat. 

Sokat utazol? Válassz egy könnyű, nagy akkumulátor-üzemidővel rendelkező, vékony, de könnyű laptopot. (A legtöbb ultrabook például ilyen paraméterekkel rendelkezik.)

Inkább egy munkaállomásra van szükséged? Ebben az esetben nem fontos a dizájn, sem pedig az akksi üzemideje. Sokkal inkább fontos, hogy jó specifikációkkal rendelkező, megfelelő ár-érték arányú gépet válassz magadnak.

Leginkább prezentációkat tartasz, és egy kompakt kis gépre van szükséged? Akkor dönthetsz úgy, hogy egy hibrid, 2in1 gépet veszel magadnak, ami táblagép és notebook is egyben.

Lehetne még ragozni, de biztosan érted, mire akarok kilyukadni. Miután meghatároztad a konkrét célodat, már némileg egyszerűbb dolgod lesz, és “csak” a következő dolgokra kell odafigyelned.

Megjegyzés: A könnyebb átláthatóság érdekében kétfelé osztottam a cikket. Az első felében a belső paraméterekről (specifikációkról, oprendszerről írok majd részletesebben), a másodikban pedig a külső perifériákat veszem majd górcső alá.

Nézzük is meg, hogy mit kell tudnia manapság, 2020-ban egy menő laptopnak!

 

Belső paraméterek

1. A processzor, avagy CPU

Mint láthatod, az angol nyelvű benchmark alapján az i9-es processzorok még igencsak újnak, frissnek, és kvázi megfizethetetlennek számítnak. Azonban a multitaskinghoz vagy komolyabb projektmenedzsment programokhoz nincs szükséged 9. generációs Intel processzorokra. Bőven elég egy 7., vagy 8. generációs CPU is. (Egyébként - ahogyan azt korábban írtuk - már megjelent a 10. generációs Intel CPU is.)

Ezek közül egy i5-ös (például a 8. generációs, 4 magos i5 8265U) már remek teszt eredményeket ér el. Gyors, is kitűnő ár-érték aránnyal bír. Azonban, álljunk meg egy pillanatra a “magok” szónál is.

Ugye minél nagyobb a magok száma, annál gyorsabban tudják feldolgozni az adatokat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ész nélkül kell minél nagyobb magos procikat vásárolni. (Laptopok esetében egyébként ritka a 8 magos processzor, sokkal inkább a 6 vagy a 4 az elterjedtebb. Azonban az i9-es chipsetek esetében már 8 magosak a CPU-k.)

Mindenképp érdemes tehát legalább egy 7., vagy 8., generációs i5-ös, vagy i7-es processzor után nyúlni, hiszen ezzel még évekig tudod tartani a lépést a technika fejlődésével.

2. Memória: 8 giga lett, maradhat?

Általánosságban elmondható, hogy ma már az alap dolgokhoz sem elég a 4GB, így minimum 8GB RAM-os laptopot javaslunk. Hogy felhasználás szerint még jobban össze tudd hasonlítani, mire elég a különböző memória kapacitás, összeállítottunk neked egy táblázatot

 

A szükséges memória, felhasználás szerint

Mire használod a laptopot?

Rövid leírás

2GB

4GB

8GB

16GB

32GB

 

Iroda

Alap dok. kezelés

OK

OK

OK

OK

OK

Multitasking

OK

OK

OK

 

Internet

Néhány (max. 10-20) füles böngészés

OK

OK

OK

OK

30+ füles böngészés

OK

OK

OK

 

Vágás

Hangvágás

OK

OK

OK

OK

Videó vágás

OK

OK

OK

Fénykép szerkesztés

1-10 kép szerkesztése

OK

OK

OK

OK

10+ szerkesztése

OK

OK

OK


 

Játék

Gyenge grafikai beállítások

OK

OK

OK

OK

Közepes grafikai beállítások

OK

OK

OK

Magas grafikai beállítások

OK

OK

 

3. Tárhely: SSD vagy HDD? (Esetleg mindkettő?)

A vásárlók már sokkal inkább SSD-t, mintsem merevlemezet (HDD-t) szeretnének az üzleti laptopba, ami nem is véletlen. Az SSD ugyanis (most már) relatíve olcsó, ráadásul a programok és az operációs rendszer is pillanatok alatt betölt a segítségével.

Általában 256GB-tól felfelé indulnak, a határ pedig a terabájtos, csillagos ég. A vékony, üzleti laptopokba, preferáltan PCIe csatlakozójú háttértár van, ami nem csupán kisebb, de gyorsabb is a SATÁ-nál. (Mi sem szeretünk szakzsargonnal dobálózni, ezt csupán azért írtuk le, mert érdemes inkább a PCIe jelzést keresned.)

Ma már nagyon ritka, ha valaki HDD-vel, vagyis merevlemezzel keres meghajtót. Ha mégis, annak leginkább az az oka, hogy olcsó, de nagy kapacitású megoldást keres. Hiszen egy 1TB-os SSD, körülbelül 4x annyiba kerül, mint egy laptopba szánt HDD.

Ha nagy méretű háttértárra van szükséged, akkor személy szerint két dolgot javaslok:

  1. Ruházz be egy nagyobb méretű SSD-re
  2. Vásárolj külső, USB-vel csatlakoztatható HDD-t

Ez utóbbi jó megoldás lehet, hiszen egy 1TB-os külső merevlemez már 15.000 forintért is kapható. (Tudjátok, hogy nem szeretjük az olcsó, gagyi megoldásokat, de egy kis lifehack azért mindig jól jöhet.)

4. Akkumulátor - a nagyobb jobb, de mi számít nagynak?

Nos igen, az akksi… Leginkább ezért kérdezem meg a vásárlóimtól, hogy mennyit utaznak, és hogy magukkal viszik-e az üzleti laptopot, mert itt nagyon fontos az üzemidő. A Lenovo ilyen szempontból verhetetlen, hiszen már a T450-es modell is extrém hosszú - mintegy 7 órás üzemidővel rendelkezett.

Azonban - megfelelően használva - a T480-as modell akár egész nap (12 órán keresztül) is bírja. Ez pedig még egy hosszú, utazás-meeting-előadás-utazás kombinációval számolva is nagyon szép eredmény.

5. GPU - dedikált, vagy integrált?

A legnagyobb fejtörés és kavarodás a GPU-t illetően van. Azonban ígérem, hogy mire a következő néhány bekezdés végére érsz, megvilágosodsz majd. Szóval a GPU-t, vagyis videokártyát kétféle csoportba oszthatjuk: integrált, vagy dedikált.

Integrált GPU

Az integrált grafikus kártya azt jelenti, hogy nincs külön memóriával és processzorral rendelkező chip a laptopban. Ehelyett a CPU-ba integrálták, így a proci végzi a grafikai munkát. Ez egy - jellemzően - olcsóbb megoldás, azonban hosszabb akkumulátor-üzemidővel is jár. Sajnos azonban a teljesítménye közel sem olyan, mint egy dedikált grafikus kártyáé. (Habár az Intel HD integrált GPU már egészen szép eredményeket képes felmutatni.)

Amennyiben tehát a specifikációk között nem látsz Nvidia Geforce (vagy ritkább esetben Radeon) feliratot, akkor egy integrált GPU-val van dolgod.

Dedikált GPU

A dedikált videokártya tehát épp az integrált ellenkezője: ez egy külön egységet képvisel a laptopon belül - saját memóriával, és CPU-val rendelkezik.

Melyik videokártyát válaszd?

Ha csupán irodai használatra, multitaskingra és böngészésre (akár 30+ lapfülesre) szeretnél beruházni, akkor elegendő az integrált kártya is. Azonban a tervező- és CAD programokhoz, vágáshoz, játékhoz (tehát grafikai teljesítményt igénylő feladatokhoz) már dedikált GPU-t válassz.

+1. Operációs rendszer

Az operációs rendszer szintén kardinális pont egy laptop kiválasztása során. Ez a Windows-macOS (esetleg Linux) kérdés pontosan olyan, mint az Android-iOS-háború: lehetetlen igazságot tenni.

Vannak megrögzött MacBookosok, akik irtóznak más márkáktól, míg a Windows-hoz szokott felhasználók nem akarnak áttérni az Apple operációs rendszerére. 

Ebben az esetben szerencsére elég könnyű választani, hiszen az Apple-ösök a macOS, a Lenovosok, Aceresek satöbbi márka hívei, pedig a Windowst választják.

Most, hogy kiveséztük a belsőt, felszíneskedjünk kicsit, és nézzük meg, mire érdemes odafigyelni a perifériák kiválasztása során.

 

Külső szempontok

Az embereknek (legalábbis a többségnek) fejlett esztétikai érzéke van, így természetünknél fogva vágyakozunk a szép, formás dolgok után. 

Design

Habár sok esetben nem ez az elsődleges, mégis fontos lehet, hogy miképp néz ki a kedvenc gépünk.

A 21. században ugyanis igényünk van rá, hogy kötődjünk az általunk vásárolt gépekhez, tárgyakhoz - és így a laptopokhoz is.

Annak idején, 2008-ban például a MacBook Air kifejezetten letisztult, gyönyörű laptopnak számított, ami alapjaiban határozta meg a későbbi stílusjegyeket. (Érdekes, hogy a szépség is mennyire relatív, hiszen ha most megnézed a képeket az első Air-ről, semmi különöset nem látsz benne - vagy egyenesen elavultnak tartod majd.)

Hogy mennyire fontos a dizájn, mégis embere válogatja. A már fent említett Air is rengeteg hiányossággal küzdött, és feláldozták a funkcionalitást a dizájn oltárán - mégis slágertermék lett.

Egy kis személyes észrevétel: Számomra például rendkívül fontos a dizájn, ugyanakkor azt vallom, hogy ez nem mehet a kényelem és a funkcionalitás rovására. Épp ezért törekszem arra, hogy a három (külső) szempont között meglegyen a balansz.

Billentyűzet

Sokan alábecsülik, hogy egy laptopnak milyen billentyűzete van, mégis megkockáztatom, hogy az egyik legfontosabb része a gépnek.

Léteznek ugyanis olyan notebookok, amik jó ár-érték aránnyal, szuper specifikációkkal, csilli-villi kijelzővel rendelkeznek. De ez mind hiába, mert olyan bűn rossz rajtuk gépelni, hogy instant ínhüvelygyulladást kap az ember.

Ráadásul (ez ma már szerencsére nem annyira elterjedt) egyes típusoknál a gombok nem voltak stabilak és mozogtak, majd 2-3 év múlva szépen kipotyogtak.

A billentyű kiválasztása során érdemes odafigyelned rá, hogy stabil legyen a gomb, mégis könnyen be lehessen nyomni - ugyanakkor legyen egy kis “súlya” is, hogy elkerüld a véletlen leütéseket.

A másik fontos szempont, hogy adott esetben könnyen ki lehessen őket venni - és visszarakni -, hogy akár házilag is ki tudd pucolni a gombokat. (Itt persze figyelj oda a garanciára, hiszen a házi barkácsolás során, még ha csak ártatlan gombokról van is szó, elveszíti azt.)

Van, akinek nem fontos, másnak viszont igen, hogy legyen a laptopon numerikus billentyűzet is. Ez egy jó kis kényelmi funkció, és a vakon gépelés során is jó szolgálatot tehet.

Touchpad

A tapipad szintén fontos szempont, ha sokat utazol - ekkor ugyanis teljesen rá vagy utalva. Ebben az esetben fontos, hogy a lehető legtöbb kényelmi funkcióval legyen ellátva, hiszen ez nagyban megkönnyíti a későbbi munkavégzést.

Az újabb laptopok esetében például már elterjedtebbek azok az érintőpárnák, amik felismerik a többujjas gesztusokat is. Így például két ujj széthúzásával nagyíthatsz, vagy görgethetsz is a tapipad szélén.

Amennyiben otthon és/vagy irodában dolgozol vele, fölösleges erre különösebb figyelmet fordítanod, hiszen nagy valószínűség szerint egérrel dolgozol majd. 

Képernyő 

Itt jön képbe ismét a cikk elején említett személyes preferencia. Van, akinek sokkal fontosabb, hogy egy kisméretű, könnyű, kompakt, de “jól pattogó” gépe legyen, megint más pedig nem elégszik meg a 15,6 col alatti képátlóval.

Egyébként egy kisebb 12-13,3 hüvelykes képátmérővel is már nagyon jól lehet használni a notebookot különböző adminisztratív feladatokra is. 

Strapabírás

Első körben érdemes megnézni, hogy mennyire masszívak a zsanérok, ha lehajtod a kijelzőt, illetve milyen az anyag minősége. A közepes vagy annál picit alacsonyabb árkategóriájú gépeknél sokszor pont az anyagon spórolnak. 

Ez ugyan nem probléma (hiszen így tudják tartani a jó ár-érték kombót), de egy kisebb baleset következtében nagyon sokat számít, hogy mennyire strapabíró egy laptop.

Ha sokat hordozod, akkor érdemes egy jól összeszerelt notit választanod, ami nem recseg, nincsenek hézagok, és masszív - ugyanakkor könnyű.

Amennyiben inkább munkaállomásként használod, nem szükséges erre figyelned, sokkal inkább a már sokat emlegetett funkcionalitásra.

DVD, BluRay - vagy semmi?

Az optikai meghajtót sokan teljesen felesleges dolognak tartják - azonban ennek ellenére a legtöbb ma kapható laptopban megtalálható.

Tipp: A legtöbb felhasználó, aki egy picit jártasabb az informatikában egész egyszerűen kiszereli (vagy szervizben kiszerelteti) és egy SSD-t rak a helyére. Így vagy lesz egy dupla SSD a gépében, vagy pedig a merevlemez mellé, egyfajta hibrid megoldásként erre telepíti például az operációs rendszert és a programokat.

Mindenesetre az optikai meghajtó ma már nem létszükséglet - így ha véletlenül nem található meg álmaid laptopjában, akkor sincs nagy probléma.

Athos, Portok, Aramis 

Jó, ha egy laptopon minél több port található, hiszen ez nagyban növeli a funkcionalitást is. Figyeld meg, hogy van-e rajta HDMI, USB 3.0 (ebből legalább 2, de inkább 3), Ethernet port és Jack port.

Van, amelyik gépben található sim kártya olvasó is - ami külön plusz pont lehet a használat során.

Bár igyekeztem átfogó elemzést készíteni, természetesen az útmutató nem tud és nem is akar minden kérdésre válaszolni. Ha olvasás közben bármilyen kérdésed merült fel a laptop vásárlással kapcsolatban, hívd bátran a prémium ügyfélszolgálatunkat, ahol munkatársaink készségesen állnak rendelkezésedre.

Egyébként pedig böngéssz a laptopjaink között, hiszen rengeteg prémium termék vár rád!

 

Ui.: Mi a véleményed az olvasottakról? Írd be ide a hozzászólás részbe, lehet, hogy másnak is hasznos lesz!

És köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is!

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyél te az első!

Hozzászólás írása

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Keresés a blogban

RÉGEBBI BEJEGYZÉSEK


Regisztráció

Már regisztráltál?

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat? Ide kattintva kérhetsz újat.

Elfelejtetted a jelszavadat?

Kérlek, add meg az email címedet, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.

Top