Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
premium-csoport-logo-small 0
Rólunk
Blog
Kapcsolat
Márkák

Regisztráció
Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
Nívós
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Felsőkategóriás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Fullextrás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Főoldal / Blog / Külföldi vásárlás 6 fő veszélye

Külföldi vásárlás 6 fő veszélye

Még 2019 tavaszán íródott ennek a cikknek az előzménye. Akkor még csak néhány pontba szedve, felületesen írtuk meg véleményünket.

Külföldi vásárlás 6 fő veszélye

Nyilván nem volt igazán összeszedett a fogalmazás azidő tájt. Illetve a tartalom mennyisége is hagyott némi-nemű kívánnivalót maga után. Egyszerűen elkezdtük kiírni magunkból a lényeget.

Azóta már erősödött bennem is az írói véna. Így némileg rutinosabb vagyok 3 évnyi blogolás után.

Ennek apropóján érett meg bennem újra, hogy elővegyek és leporoljak régebbi témákat, mert éreztem/érzem, hogy erre szükség van. Ezeket a dolgokat újra és újra fel kell nyitni, hogy elérjék a céljukat.

Erre a pandémia világított rá igazán.

A vírus okozta felfordulásban még erősebb szerep jutott a webáruházaknak, ergo: még könnyebben lehetett a jónépet rászedni.

Teszem hozzá: vagyunk olyan hülyék, hogy még csak nem is kell nagyágyúnak lennie a csalóknak. De ez tényleg csak margóra…

Ezt a cikket a megelőzésnek szentelem. Ha csak egyetlen egy olvasó is átgondolja 1-2 sorát, akkor már megérte beletennem az energiát.

6 igazán fontos elemet szeretnék most veled megismertetni. A sorrendet nem fontosság szerint írom.

Kezdjük is:

 

1) Nem jó termék érkezik

Amennyiben nem az a termék érkezik meg, amit megrendeltél, egy végtelen hosszúságú procedúra veszi kezdetét, amiből nem biztos, hogy jól jössz ki a végén.

Amikor néhány dolláros kis apróságot rendelsz, akkor maximum bosszankodsz egy sort, és elmormolsz néhány k. anyádat. Azonban egy laptop esetében már nagyobb tét. Ilyenkor hónapokra is elbúcsúzhatsz a pénzedtől és/vagy a terméktől is. Ugyanis csak az oda-vissza szállítás heteket fog igénybe venni. Még akkor is, ha az ügymenet amúgy pengén zajlik.

Mit javaslok?

Ha tényleg csak külföldön elérhető a termék, vagy valóban minden költséget kiszámolva is nagy a különbség, akkor csakis több forrásból ellenőrzött helyről vásárolj. Hidd el, meg fogod még hálálni!

 

2) Szervizproblémák

Külföldről vásárolt laptopodat márkaszerviz vélhetően nem fogja garanciában szervizelni. A gépet vissza kell küldened ahhoz a külföldi kereskedőhöz, akitől vásároltad, így várhatóan hónapokra is elhúzódhat szeretett laptopod javításának ügyintézése.

Persze előfordulhat kivétel és lehet, hogy meg fog sajnálni valamelyik szerviz és nekiáll a hiba elhárításának. Volt már ilyenre példa, de erre ne alapozz. Még szimpla esetben is megtörtént velem is, hogy egyszerűen nem akart a szerviz foglalkozni a processzor túlmelegedésével. Namármost egy külföldön vásárolt, talán számlát sem látott gép esetében el tudod képzelni, hogy milyen ügymenettel fogsz találkozni?

Mit javaslok?

Patt helyzet. De márkafüggetlen szerviz azért akad néhány. Ők vállalni fogják a munkát, de az fizetős buli. Ingyen szerviz ilyen esetben nem lesz.

 

3) Vegyél inkább hazait

Elkötelezettek vagyunk a magyar vállalkozók támogatásában, így nálunk alapvetés, hogy magyar vállalkozóként és magánszemélyként is egy másik hazai vállalkozót támogatunk a vásárlásunkkal.

Ezen napokig lehetne csámcsogni - főként most, mikor az építőipart a kormányunk rövid pórázra fogta – hogy mennyire fontos a hazai vállalkozások támogatása. Nagyon nem mindegy neked sem, hogy kinél költöd a pénzed. Tudom-tudom: az ebay, emag, alibaba sokkal olcsóbban ad mindent, mint egy honi cég. Ez igaz is. Azt is tudom, hogy hülyeség ugyanazt a terméket drágábban megvenni. Azonban, ha mélyebben belegondolsz szinte biztos, hogy a Te terméked/szolgáltatásod is olcsóbban kínálja valaki.

Mit javaslok?

Ha csak teheted, akkor válassz honi vállalkozást. Ezzel segítjük egymást.

 

4) Vám és ÁFA

Ha nem vagy tisztában a vám és ÁFA-fizetési szabályokkal, akkor a megrendelt laptop végső ára jóval magasabb lesz, mint, amit a webshopban feltüntettek.  

Ugye-ugye? Az a fránya forgalmi adó. Mindenhol más és más. Ráadásul itthon a legmagasabb. Ha másik országból rendelsz terméket, akkor kikerülhetetlen lesz a megfizetése. Akárcsak a VÁM-nak. Az adóhatóság amúgy is rendkívül harap az országokon átívelő üzletekre, így nem fogsz tudni kibújni a jó áras termék megsarcolása alól. És a végösszegnél kiderülhet az is, hogy ha itthon veszed meg, akkor olcsóbban megúszod.

Mit javaslok?

Elő az excell táblát és minden felmerülő költséget tessék szépen beütni. Majd szumma és úgy hasonlítsd össze az itthoni árakkal. Ha még így is jobb, akkor lehet továbblépni.

 

5) Adathalászat!

Azt hiszem ez nem szorul magyarázatra… Ti is nap, mint nap találkozhattok a weben becsapott vásárlókkal, akik valamilyen klón oldalon adták meg a bankkártya adataikat.

Mennyi, de mennyi oldalt működtetnek bizonyos szervezetek kizárólag azért, hogy lenyúlják a bankkártyád adatait. Olyan klónok készülnek, melyek a megszólalásig hasonlítanak az eredeti oldalakhoz. Egy apró szabályt tarts be és akkor biztonságban leszel: Egyetlen bank sem fogja kérni az adataid online felületeken csak úgy. És egyik korrekt weboldal/webáruház sem teszi ugyanezt. Ha kártyával fizetsz, akkor ott egy külön erre a célra létrehozott dedikált felületen keresztül teszed meg. Ha pedig végképp bizonytalan vagy, akkor kérd a terméket utánvéttel.

Mit javaslok?

Lehet, hogy Te is mindenáron ragaszkodsz a bankkártyához. Ez esetben a megfelelő körültekintés mellett tarts még egy kártyát, melyet kizárólag netes vásárlásokra használsz. Ezen csakis annyi pénzt tárolj mindig, amennyi az adott tranzakcióhoz szükséges.

 

6) Honosítással kapcsolatos problémák

Kényelmetlen lehet a külföldi billentyűzet-kiosztás, problémásak lehetnek a csatlakozók a nem megfelelő adapter miatt. Más-más adapter szükséges pl. Kinában, Angliában és Hazánkban is.

Erre ugyan már vannak jó és kevésbé jó megoldások is, azonban a billentyűzet még csak hagyján. Az adapter már keményebb dió tud lenni. Ha pedig ez sem tántorít el, akkor különféle átalakítókkal mentheted a helyzetet, de tudnod kell, hogy ez esetben nem lesz tökéletes a működés.

Mit javaslok?

Ha a billentyűzetkiosztás nem zavar – mert épp nem freelancer szövegíró vagy -, akkor egy plusz billentyűzettel ezt a problémát meg is oldottad. Ha pedig a csatlakozó a gond, akkor irány a szerviz és hozzáértővel rakasd rendbe.

Bízom benne, hogy a fenti tippek a segítségedre lesznek és amennyiben a kiszemelted itthon nem elérhető, akkor helyesen fogsz eljárni.

 

Ui.: Mi a véleményed az olvasottakról? Írd be ide a hozzászólás részbe, lehet, hogy másnak is hasznos lesz!

Köszönöm, hogy olvasol és kövess be INSTÁN, mert ott is sok érdekességgel találkozhatsz!

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyél te az első!

Hozzászólás írása

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Keresés a blogban

RÉGEBBI BEJEGYZÉSEK


Regisztráció

Már regisztráltál?

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat? Ide kattintva kérhetsz újat.

Elfelejtetted a jelszavadat?

Kérlek, add meg az email címedet, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.

Top