Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
premium-csoport-logo-small 0
Rólunk
Blog
Kapcsolat
Márkák

Regisztráció
Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
Nívós
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Felsőkategóriás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Fullextrás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Főoldal / Blog / Kell-e félni a használt laptopoktól?

Kell-e félni a használt laptopoktól?

Nagyon sok helyen látjuk, érezzük és tapasztaljuk, hogy az emberek félnek a használt laptopoktól. Persze minden félelemnek van alapja, így ennek is.

Kell-e félni a használt laptopoktól?

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki vett egy használt notebookot, ami aztán néhány hónap múlva bemondta az unalmast.

Használt tárgyat vásárolni mindig lutri. Van, aki nagyon jó termékeket fog ki, más pedig olyat, mintha búcsúban lőtte volna. De hogyan kerekedhetünk felül ezen? Egyáltalán: kell-e félni a használt laptopoktól, vagy van olyan praktika, amivel megtalálhatjuk a rejtett kincseket?

Ennek járunk most utána.

 

Félelem a használt tárgyaktól - nem, ez nem egy fóbia

Érdekességképpen először is elmesélek egy sztorit. Nagyjából két évvel ezelőtt, az egyik adok-veszek Facebook csoportban láttam, hogy valaki egy (látszólag) nagyon jó állapotú Asus gépet tett fel. A specifikációk szerint nagyjából olyan volt, mint az én üzleti laptopom, viszont gyanúsan olcsón árulták. (Értsd: kb. a piaci ár 40%-áért.)

Mivel közel lakott az eladó, úgy gondoltam, hogy személyesen veszem át a terméket, így volt lehetőségem "utánvéttel" fizetni. Szemrevételeztem a gépet, nem volt semmilyen probléma, és megkértem, hadd próbáljam ki. Titokban arra számítottam, hogy nem fogja engedni, és akkor itt lesz a kutya elásva... de nem. Hagyta, hogy bekapcsoljam, és minden pöccre futott rajta.

Az ellenérzéseimet legyűrendő, megkérdeztem tőle, hogy tulajdonképpen miért is akarja eladni ezt a gépet. Az eladó, aki egy nő volt, mondta hogy a családban már van egy laptop és egy asztali PC, leginkább a férje használja őket, de ő mindig dolgozik, így kihasználatlan. Nem értett hozzá, úgyhogy hasraütésszerűen feltette egy összegért - én pedig lecsaptam rá.

Nem mondom, hogy teljesen megnyugodtam, de végül az aggályok teljesen feleslegesek voltak: ma, két évvel később is ugyanolyan jól üzemel.

És hogy mi a titok?

Egész egyszerűen jó időben voltam, jó helyen.

Persze végződhetett volna ez sokkal rosszabbul is: két hét múlva kiderül, hogy a laptop lopott, vagy pasztázták és épp ennyit bírt... De nekem egyszerűen szerencsém volt.

Utólag sokat gondolkoztam rajta, hogyan küszöbölhettem volna ki azt, hogy előtte és utána is szabályosan, fóbia-szerűen féljek, de megmondom őszintén, nem tudok rá pontos választ adni.

 

Mit tehetsz akkor, ha használt laptopot veszel?

Elkérheted a szerviz papírokat, de a tulajdonos mondhatja azt is, hogy az életében nem látott még a gép szervizt - holott az is lehet, hogy két héttel előtte battyogott ki az egyikből.

Megvizsgálhatod kívülről a gépet, de akkor csak a burkolatot látod. Ha a WASD, valamint a nyíl billentyűk kopottak, akkor gyanakodhatsz, hogy sokat játszottak rajta, ami esetleg idő előtt kinyírhatja a laptopot.

Bekapcsolhatod a gépet és kipróbálhatod, de valószínűleg működni fog - és azt nem látod, hogy belülről mennyire korrodálódott.

Mindenképp kérdezd meg, hogy van-e rá garancia, és ha igen, kérd el a papírokat.

Ezenkívül fontos, hogy hozzám hasonlóan te is megkérdezd, miért akarja eladni a gépet. Van, amikor teljesen általános, profán dolgokat mondanak az emberek, amitől megnyugszik a válladon lévő kisördög.

Esetleg, ha van egy szaki ismerősöd, akkor elviheted magaddal és szétszedhetitek a gépet, de azt előre meg tudom mondani, hogy az eladó vagy engedi, vagy nem és rendkívül furcsán néz majd rátok a kérés után. De ugye valamit, valamiért...

 

Használt autó, használt ingatlan... de miért félünk ennyire a használt kütyüktől?

A fenti kérdés költői - én sem tudom rá a választ. Mindenesetre érdekes, hogy míg egy több tízmilliós vagy több milliós tétel esetében az ember nem fél annyira, mint egy 2-300.000 forintos kiadástól.

Ez talán azért lehet, mert az ingatlant átnézeti az ember statikussal, és nagyjából fel tudja mérni mekkora munka vár rá (ha van egyáltalán). Az autót pedig át tudják nézetni autószerelő ismerőssel, akiben megbíznak annyira, hogy ha az mondja "vedd meg" már nyúlsz is a pénztárcádért.

A használt laptopok esetében azonban nem igazán van erre lehetőség, ez sokkal inkább bizalmi kérdés.

A kérdés tehát továbbra is fennáll: mit lehet tenni ebben a helyzetben? Vedd meg a használt laptopot, vagy ne vedd meg?

 

A félutas megoldás, avagy a felújított laptopok

Sokan (tényleg, 10 emberből 9) összekeveri a szezont a fazonnal; vagyis ebben az esetben a használt notebookokat a felújított laptopokkal. Pedig a kettő egyáltalán nem ugyanaz!

A fent említett esetek, tehát amikor egy adok-veszek Facebook-csoportban, vagy egy online piactéren találsz egy laptopot, az használt gép.

Azonban, abban az esetben, ha egy webshopból vásárolsz, forgalmazón vagy nagykeren (de leginkább forgalmazón) keresztül, akkor 99%, hogy felújított laptopot vásárolsz.

 

De mi a különbség a használt és a felújított laptopok között?

Ahogyan azt feljebb is említettem, az előbbi valójában egy lutri. Vagy szerencséd lesz, vagy peched.

A felújított laptopok viszont sok esetben vállalati, lízingelt gépekből kerülnek ki. A nevesebb multik ugyanis megtehetik azt, hogy a dolgozóknak mindig a legújabb gépeket biztosítsák. Ezek pedig nagyon jó minőségű, Dell, Lenovo, HP típusú üzleti laptopok, amelyek "keveset futott" kategóriába tartoznak, és külsőleg is rendszerint jó állapotban vannak.

Miután a cég lecserélte őket, általában átveszi őket szerviz, ami bevizsgálja és felújítja őket. A jobb szervizeknek (például akikkel én is kapcsolatban állok), külön erre a célra laborjuk is van, ahol minden szükséges tesztet el tudnak végezni - és ha szükségesnek tartják, kicserélnek néhány alkatrészt, hardware-t. Ebből ugyanis nincs hiány.

A felújított laptopok előnye ugyanis, hogy bőséges utángyártott alkatrész mennyiség érhető el hozzájuk. Így nem fordulhat elő az, hogy alkatrész hiányában nem tudják megvalósítani a laptopod javítását.

Ráadásul ezek a laptopok garanciálisak is. Szerviztől függ, ki mennyi garanciát ad a felújított laptopokra - nálunk, a prémiumlaptop.hu-nál ez például 2 év jótállást jelent.

 

Kell-e tehát félni a használt laptopoktól?

Ha félni nem is, tartani kell tőlük. Ugyanis bármikor meghibásodhatnak, így a szervizre még lehet, hogy további plusz tízezer forintokat kell költened. (Ennyi erővel pedig akár új gépet is vehetnél.)

Ráadásul semmi sem garantálja, hogy utána hibátlanul üzemelnek majd, vagy azt, hogy egyáltalán van-e alkatrész hozzájuk, és el tudják-e végezni a szükséges javításokat.

Persze az is lehet, hogy úgy jársz, mint én, és alapvetően egy szuper kis gépet fogsz ki, nagyon olcsón.

Viszont a felújított laptopoknál nincs ilyen rizikó, és sok esetben egy árban vannak a használt laptopokkal. Néha persze előfordulhat, hogy 10-20 ezer forinttal drágábbak (márkától és konstrukciótól függ), de ennyi pénzt megér az, hogy az ember nyugodtan aludjon.

Summázva a dolgot, a felújított laptoptól abszolúte nincs félnivalód, amennyiben viszont használt gépet veszel, légy óvatos, és próbáld meg a lehető legtüzetesebben megvizsgálni a gépet.

Ez utóbbi esetben sok szerencsét kívánok. Ha viszont felújított laptopot keresel, állj meg egy pillanatra, és kattints a webshopunkra - hátha épp itt találod meg álmaid notebookját.

 

Ui.: Mi a véleményed az olvasottakról? Írd be ide a hozzászólás részbe, lehet, hogy másnak is hasznos lesz!

Köszönöm, hogy olvasol és kövess be INSTÁN, mert ott is sok érdekességgel találkozhatsz!

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyél te az első!

Hozzászólás írása

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Keresés a blogban

RÉGEBBI BEJEGYZÉSEK


Regisztráció

Már regisztráltál?

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat? Ide kattintva kérhetsz újat.

Elfelejtetted a jelszavadat?

Kérlek, add meg az email címedet, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.

Top