Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
premium-csoport-logo-small 0
Rólunk
Blog
Kapcsolat
Márkák

Regisztráció
Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
Főoldal / Blog / Hogyan válasszunk üzleti laptopot a vállalkozásunk számára?

Hogyan válasszunk üzleti laptopot a vállalkozásunk számára?

Sokkal nehezebb, mint elsőre tűnik. Nézzük is át!

Hogyan válasszunk üzleti laptopot a vállalkozásunk számára?

2019-06-27.-ei cikkünk frissítése.

Olvasási idő: 5 perc

Képzelj el egy laptopok, mobilok és tabletek nélküli világot. Egy olyan világot, ahol hátizsákban kellene cipelnünk a pc-ket, mint egy 60-as évekbeli, low-budget sci-fiben. Nem túl vonzó kép, igaz? 

Akárhogy is nézzük, ma már a laptopok életünk szerves részét képezik, és mint olyan, a mindennapok elképzelhetetlenek nélkülük. A laptopon játszunk, itt adjuk le az adóbevallást, ezen keresztül intézzük a banki ügyeinket, prezentálunk egy meetingen, vagy épp olvassuk a napi híreket.

Vannak, akik a mindennapi munkához is ezt használják, épp ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy tényleg prémium kategóriájú laptopot kapjanak a pénzükért cserébe.

Az üzleti laptopok esetében sokszor speciális követelményeket is támasztanak a leendő tulajdonosok; hiszen fontos számukra az, hogy könnyű legyen, kompakt, biztonságos, ugyanakkor sokáig bírja az akkumulátor is. 

De lehetséges-e az, hogy egy laptop ennyi mindennek megfeleljen egyszerre?

 

A biometrikus azonosítás

Egy átlagos felhasználónak (usernek) nem igazán fontos a biztonság, hiszen sok esetben csak otthon, szűk családi körben használja a laptopot. Ilyenkor pedig az is elég, ha egy PIN kóddal óvja meg a felhasználói fiókot.

De mi a helyzet az üzletemberekkel? 

Számukra már elengedhetetlen a biometrikus azonosítás: az ujjlenyomat-olvasó és az arcfelismerő-szoftver. Ez nem is véletlen, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy az üzleti céllal alkalmazott készülékeken sokszor olyan információk, adatok vannak, amelyek üzleti titok részét képezik. Amennyiben pedig ezek az adatok illetéktelen kezekbe kerülnének, annak a munkahelyi érvényesülés vagy a vállalkozás eredményessége láthatná kárát.

(Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha annak idején a Coca-Cola receptjét néhány kattintással megszerezik a dolgozók, és jó pénzért a konkurens Pepsihez juttatják.)

 

A kényelmes társ: tablet és laptop egyben

Manapság egyre inkább elmosódnak a határok a tabletek és a laptopok között. Ezt a “hibrid” megoldást - vagyis a kettő kombinációját - nevezzük egyszerűen 2in1 eszköznek. 

Ez a készülék ugyanis mind a laptopok, mind a tabletek előnyös tulajdonságait magában hordozza. 

  • Könnyű, és egyszerű használni 

  • Ha sokat utazunk, nem kell külön tabletet és laptopot is magunkkal vinni (éljen a mobilitás!)

  • Sok esetben, például a prezentációkhoz, meetupokhoz, nincs szükségünk billentyűzetre: ilyenkor jó szolgálatot tesz egy tablet

  • Azonban előfordulhat, hogy még az előadás előtt gyorsan ki szeretnénk egészíteni a prezentációt: ezt sokkal gyorsabban és hatékonyabban megtehetjük egy billentyűzettel, mint a képernyőt “böködve”. 

Persze nem csak előnyei, hátrányai is vannak egy 2in1 laptopnak, így a készülék vásárlása során vedd figyelembe a következő szempontokat is:

  • Ezek a laptopok általában nem a csúcsteljesítményükről híresek. Habár jól használhatóak és “pattognak rajta” az appok, egy erősebb gépet igénylő program bizony kifoghat rajtuk.

  • Általában nehezebbek, mint egy tablet, azonban sokkal könnyebbek egy laptopnál. Mielőtt 2in1 készüléket vásárolnál, érdemes elgondolkoznod rajta, hogy nem lenne-e elég egy sima tablet is.

Az előnyük azonban minden kétséget kizáróan az, hogy Windows 10-es operációs rendszert futtató verzióban is elérhetőek. Sőt, olyan laptopot is beszerezhetünk, amely levehető billentyűzettel rendelkezik, és így tulajdonképpen két készüléket kaphatunk egy áráért.

 

Az üzleti laptop vásárlása során az egyik legfontosabb a gyorsaság és a hatékonyság

Az üzleti laptopok nem csak funkció, de hardware tekintetében is prémium kategóriát képviselnek. 

A legújabb, 9-és 10. generációs Intel Core processzorok gondoskodnak arról, hogy laptop segítségével is egyszerűen és gyorsan végezhessük el többek között:

  • a vágással járó munkálatokat (például Sony Vegas Pro-n, vagy Adobe Premieren)

  • és a tervezéssel összefüggő, nagy erőforrásokat szükségessé tevő feladatokat (például az Auto-, vagy ArchiCAD programok használatát.

Ha munkáról van szó, akkor a gyorsaság felbecsülhetetlen értékkel bír, tehát ilyen célra kizárólag olyan üzleti laptopok közül érdemes választani, amelyek megfelelő memóriával is rendelkeznek. Éppen ezért jó, ha legalább 8GB-os memóriával rendelkező laptopot vásárolunk. 

Ekkora mérettel ugyanis már több program és böngészőablak (vagy ha úgy tetszik, tab) egyidejű használata sem fog problémát okozni.

 

Külső-és belső meghajtók

Tapasztalataink szerint kétféle üzleti laptop vásárló létezik: az egyik számára fontos, hogy legyen benne DVD-író, míg a másiknak abszolút nem.

Habár manapság már nem használunk mindennap DVD-t, a legtöbb laptopban mégis megtalálható az író-olvasó, így senkinek nem kell nélkülöznie. Így az ügyfél által küldött anyagokat meg lehet nézni, valamint a szükséges információk kiírhatóak - ha éppen nincs kéznél pendrive.

Ettől függetlenül természetesen a különféle multimédiás tartalmak külső meghajtón is tárolhatóak - például hordozható SSD-n vagy HDD-n. Az előbbi megoldás a drágább, azonban sokkal gyorsabb írási-olvasási sebességgel rendelkezik, mint a HDD. Ráadásul ezek a külső meghajtók nemcsak ízléses megjelenéssel bírnak, de szintén megtalálhatóak olyanok, amelyek kifejezetten üzleti célokhoz ajánlottak.

Egy laptop vásárlása során a külső meghajtónál sokkal fontosabb az, hogy milyen belső tároló van a gépen. Az újgenerációs üzleti laptopokban már inkább egy kisebb (körülbelül 256GB+-os), kapacitással rendelkező SSD található. Egy 256-512GB-os hordozón bőven elfér az operációs rendszer, a böngésző, néhány nagyobb felbontású, hosszabb videó, és képek is. Ha nem akarunk játékot telepíteni a gépre, akkor biztosan elég lesz egy ekkora meghajtó is.

Ellenkező esetben vásárolhatunk akár 1TB-os (ez 1024GB) SSD-ket is. Ezek ugyan drágábbak, de biztosan nem lesz probléma akkor sem, ha szeretnénk extra tartalmakat felrakni a gépünkre.

 

Megbízható akkumulátor

Napjainkban elképzelhetetlen egy külföldi repülőút, vagy akár csak az itthoni céges megbeszélések, rendezvények laptop nélkül. A neten ráadásul bárhol hozzájuthatunk a friss hírekhez, információkhoz, intézhetjük levelezéseinket, vagy tarthatjuk a kapcsolatot az ügyfelekkel. 

Nem elhanyagolható előny az sem, hogy a rendelkezésre álló üres órákban, vagy például utazás, repülés során elvégezhetünk olyan teendőket, amikre egyébként nincs időnk.

Éppen ezért egy megfelelő kapacitással és élettartammal bíró akkumulátor kifejezetten jó szolgálatot tehet a hosszabb utazások során.

Szerencsére ma már a piacon kaphatóak olyan készülékek, amelyek extra hosszú üzemidővel rendelkeznek. (Ezeket egy cikkben össze is gyűjtöttük.)

Spoiler: vannak új notebookok, amik 18-20 órás üzemidővel is rendelkeznek, így kis túlzással egész nap dolgozhatsz rajtuk. 

Léteznek olyan prémium kategóriás gépek is, amelyek több akkumulátorral is rendelkeznek, továbbá a külső akkumulátor is USB csatlakozóval könnyedén használható hozzájuk.

 

Összegzés

Ahogy azt te is láthatod, mindenki számára mást jelent az ideális készülék. Aki sokat utazik, egy kompakt, könnyű, nagy üzemidővel rendelkező laptopot keres. Aki pedig irodában dolgozik, sokkal fontosabb, hogy egy erős, legalább 15,6”-os képernyővel rendelkező, nagy tárolókapacitású notebookja legyen.

Számunkra pedig egyedül az a fontos, hogy megtaláljuk neked azt a készüléket, amely a leginkább passzol az életviteledhez. A hosszú távú üzleti stratégia ugyanis nem lehet az, hogy minél drágább laptopot adjunk el. Így egyszerűen nem lehet rentábilis egy cég (vagyis lehet - de csak rövid távon, aztán tönkremegy).

Ha pedig már ismersz minket, akkor tudod, hogy mi nagyon is hosszú távra tervezünk. (Ha esetleg még nem ismernél, akkor épp itt az ideje!) Éppen ezért, amennyiben bármilyen kérdésed merülne fel, keress minket bátran.

 

Ui.: Mi a véleményed az olvasottakról? Írd be ide a hozzászólás részbe, lehet, hogy másnak is hasznos lesz.

És köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is!

youtube-top

7 ingyenes tipp

Útmutató a tökéletes üzleti laptop kiválasztásához

Folyton rohanó vállalkozó vagy?
Kutató-, vagy mérnöki munkát végzel?
Tervezés, Design-művészet a Te asztalod?

AKKOR KATT A GOMBRA ÉS KÉRD A TIPPEKET!

Kérem az ingyenes tippeket youtube-bottom

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyél te az első!

Hozzászólás írása

Regisztráció

Már regisztráltál?

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat? Ide kattintva kérhetsz újat.

Elfelejtetted a jelszavadat?

Kérlek, add meg az email címedet, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.

Top