Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
premium-csoport-logo-small 0
Rólunk
Blog
Kapcsolat
Márkák

Regisztráció
Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
Nívós
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Felsőkategóriás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Fullextrás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Főoldal / Blog / Adj plusz két évet a laptopodnak: hardveres karbantartás 2. rész

Adj plusz két évet a laptopodnak: hardveres karbantartás 2. rész

Háromrészes cikksorozatunkban azt mutatjuk be, hogy miként növelheted meg a laptopod élettartamát - akár két évvel is.

Adj plusz két évet a laptopodnak: hardveres karbantartás 2. rész

Olvasási idő: 4 perc

Az előző rész tartalmából: A korábbi cikkünkben az aksit vettük górcső alá. A bejegyzésben többek között arra kerestük a válaszokat, hogy

 • miképp tudod kalibrálni a lapotop akkuját (lépésről lépésre útmutatóval),

 • hogyan futtathatsz diagnosztikát anélkül, hogy letöltenél bármilyen szoftvert (szintén részletes guideddal),

 • illetve mit tehetsz azért, hogy a lehető legjobban vigyázz erre az alkatrészre.

A cikket ide kattintva tudod elolvasni. Miután elolvastad, érdemes visszatérned erre a bejegyzésre, hiszen tovább robogunk a “halhatatlannak hitt laptop legendája” felé - tehát plusz hasznos tanácsokkal látunk el.

 

#1 Mindenről IS készíts biztonsági mentést

Minél idősebb egy laptop, annál több (nagyon fontos) adat halmozódik fel rajta. Éppen ezért talán mondani sem kell, de az egyik legfontosabb, hogy ezeknek legyen egy backupja, vagyis egy, vagy inkább két, biztonsági mentése.

Érdemes tehát lemásolni az adatainkat egy külső HDD-re vagy SSD-re, és ezeket a biztonsági mentéseket mondjuk havi egyszer beütemezni. Ez azért fontos, mert így a friss fájlokat mindig biztonságban tudhatod.

Persze az ördög sohasem alszik. Bármikor előfordulhat, hogy nem csupán a laptopod merevelemeze mondja be az unalmast, hanem egyszerre megy tönkre a külső meghajtód is.

Épp ezért jó, ha van egy felhőalapú tárhelyed, amire a legfontosabb cuccokat elmented.

Mennyibe kerülnek a felhőalapú tárhelyek? 

De hiszen az pénzbe kerül! - csattanhatnál fel teljesen jogosan. Ugyanakkor az adataid biztonsága szinte megfizetethetetlen. Ráadásul ezek a cloudok nem is igazán mondhatóak túlontúl drágának.

Mutatunk is néhány olcsó megoldást!

1. Dropbox

Elsőként mindjárt itt a Dropbox, ahol háromféle különböző csomag közül lehet választani.

Létezik egy ingyenes verzió. A regisztrációért cserébe egy eléggé pici, 2GB-os tárhelyet kapsz - azt hiszem erre mondják azt, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát.

A Basic csomag havi 9,99 euróba (mai árfolyamon körülbelül 3439 forintba) kerül. Ezért már egy 2TB-os (tehát 2 ezer gigás) tárhelyet kapsz, és offline is elérheted a legfontosabb doksit.

A Professional csomagot havi 16,58 euróért (vagyis 5707 forintért) kaphatod meg. Ehhez már 3 terrás tárhely jár, valamint extraként kereshetsz is a fájlok között.

2. Google One

A Google One szolgáltatása tulajdonképpen a drive kiterjesztett verziója.

 • Alapesetben ingyen 15GB-nyi tárhely jár. 

 • A következő szint a 100GB, ami havi 690 forintba került.

 • 200GB-ért cserébe 1090 forintot kell fizetni.

 • 2TB 3590 forint havonta.

 • Ezenkívül van 10-, 20-, illetve 30TB-os megoldás is, azonban ezek már jóval drágábbak.

3. Wasabi

A Wasabi talán az egyik legpraktikusabb felhőalapú-szolgáltatás, hiszen terabájtonként kell 5,99 dollárt (1817 forintot) fizetni havonta. Így teljesen személyre szabhatod a tárhelyet aszerint, hogy neked mennyire van szükséged havonta. 

Érdemes tehát a mentés során mindkét opciót (a külső meghajtót és a felhőalapú-tárhelyet is)  figyelembe venni.

 

#2 Kerüld el a túlmelegedést

A túlmelegedés rengeteg problémát okozhat - főleg ha nyáron 40 fok van a lakásban. Ez nem csak azt jelenti, hogy forró a laptop; hanem számtalan más jel is utalhat erre.

A laptop túlmelegedésének jelei

 • Hangos - a ventilátornak bizony hangja van. Így, amennyiben hallod, hogy a ventilátor 100%-on pörög, érdemes kikapcsolni a gépet.

 • A programok akadnak, laggolnak - a hangos zümmögéshez gyakran társul a programok akadozása, vagy akár le is állhatnak.

 • Minden nagyon lassú, és a géped ontja magából a meleget.

 

Mi okozhatja?

A legtöbb esetben a hónapok (évek?) során felgyülemlett por tömíti el a szellőzőnyílást. Mivel a benti hő így nem tud távozni, ezért a rendszeren belül kering, ami egyre inkább feljebb nyomja a hőmérsékletet. 

Nem nehéz belegondolni, hogy ez egy igazi 22-es csapdája: ahhoz, hogy a gép lehűtse magát, még nagyobb fordulaton pörög a ventilátor, ami még nagyobb hőt termel, a hő pedig nem tud távozni.

A másik ok lehet az, hogy pokoli meleg van a lakásban, és asztalon használod a laptopot, valamint erősen gépigényes programot használsz. Ha ez a három kombó teljesül, az szinte biztos, hogy túlmelegedéshez vezet.

 

Mi a megoldás?

Az egyik az, ha beszerzel egy hűtőventilátort és biztosítod a laptopod megfelelő szellőzését. Ne használd ágyban, takarón, vegyél vagy készíts egy tartót, ami megemeli a gép alját, és amin akadálytalanul tud távozni a meleg.

A másik megoldásról kicsit lejjebb írunk majd részletesen.

 

#3 Vidd el a kávét/bort/sört a laptop közeléből

Hadd meséljek el egy személyes sztorit, ami nem is olyan régen esett meg velem.

Reggelente finoman szólva sem vagyok a toppon, és a mozgáskoordinációmmal is vannak problémák - legalábbis addig, amíg meg nem iszom az első kávémát. Miközben kortyolgatom, persze szeretek a neten lógni, és híreket olvasni. 

Egy ilyen borongós reggelen, amikor az egérért nyúltam, felborítottam a kávémat, ami ráömlött a gépre. Gyorsan felitattam, úgy láttam, hogy sikerült elkerülni a katasztrófát - de a gombok picit beragadtak. Sebaj, gyorsan letörölgettem őket nedves törlőkendővel, és két hét múlva már olyanok voltak, mint új korukban.

Már rég el is felejtettem a dolgot, amikor a gépet elvittem szervizbe, mert (milyen ironikus) túlmelegedett, és szerettem volna, ha szakszerűen portalanítják.

A laptop szervizben készségesek voltak és segítettek is. Viszont amikor visszamentem a gépért, szomorúan kérdezték, hogy mi történt. Először nem is értettem, aztán eszembe jutott a kómás reggel, és a kávés incidens.

Leszúrtak, amiért nem vittem egyből a szervizbe, hiszen a kávé beszivárgott az alaplapig, és elkezdte oxidálni. Azt mondták, minden bekapcsolás az utolsó lehet, és mozgassam a lehető legkevesebbet.

Szóval a tanulság: vigyél el a gép közeléből minden folyadékot. És vidd el szervizbe, bármi is történik vele.

 

#4 Végezd el a karbantartást

A melegedés ellen az egyik legjobb megoldás a szakszerviz, hiszen viszonylag olcsón (kb. 10-15 ezer forintért) teljesen kipucolják a gépedet. Érdemes ezt évente, félévente megismételni, így megelőzheted a túlmelegedéssel járó kellemetlenségeket is. 

Egyébként tűzoltás jelleggel, házilag is tudod portalanítani a gépet: erre a legjobb megoldás egy sűrített levegős spray, amit bármilyen irodaszereket árusító boltban be tudsz szerezni.

Ráadásul nem is kell szétkapnod hozzá a gépet. Ezen a videón jól látszik, hogyan kell szakszerűen megtisztítani a gépet ezzel a módszerrel. 

Azonban, ahogy ezt korábban írtuk is, ez csupán tűzoltásnak jó. A mélyen ülő porréteget ugyanis nem lehet simán sűrített levegővel eltávolítani.

Fontos: Figyelj arra, hogy meddig garanciális a laptopod! Semmiképp se szereld szét a gépet addig, amíg még érvényes a jótállás, ekkor ugyanis elveszíti a garanciális jellegét. Ebben az esetben érdemes szervizbe vinni, úgy ugyanis megtartja a garanciát akkor is, ha szétszerelik a gépet.

Ahogyan a videón is látszik, érdemes a billentyűzetet is kellő gondossággal megtisztítani, valamint a kijelzőt is portalanítani - bár ezek inkább esztétikai dolgok.

 

Összefoglalás

Végére értünk a laptop hardveres karbantartási útmutatójának. Az utolsó - befejező részben - pedig azt vesszük górcső alá, hogyan lehet a géped szoftveresen a toppon.

Tarts velünk jövő héten is, addig is pedig olvasd a blogunkat és kövesd a Facebook-oldalunkat, ahol hétről hétre újabb hírek várnak! Ebben a cikkünkben például hasznos tippeket kaphatsz, hogy milyen programokat érdemes a gépedre rakni, ha Windows 10 oprendszert használsz!

 

Ui.: Mi a véleményed az olvasottakról? Írd be ide a hozzászólás részbe, lehet, hogy másnak is hasznos lesz.

És köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is!

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyél te az első!

Hozzászólás írása

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Keresés a blogban

RÉGEBBI BEJEGYZÉSEK


Regisztráció

Már regisztráltál?

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat? Ide kattintva kérhetsz újat.

Elfelejtetted a jelszavadat?

Kérlek, add meg az email címedet, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.

Top