Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
premium-csoport-logo-small 0
Rólunk
Blog
Kapcsolat
Márkák

Regisztráció
Hívható: 9:00-18:00 minden hétköznap
+36 76 488 879
Nívós
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Felsőkategóriás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Fullextrás
prémium laptopok keyboard_arrow_down
Főoldal / Blog / Adj plusz két évet a laptopodnak: az aksi élettartamának növelése 1. rész

Adj plusz két évet a laptopodnak: az aksi élettartamának növelése 1. rész

Egy laptop vásárlása sajnos nem olyan, mint a párválasztás - magyarul nem egy életre vesz magának notebookot az ember. Azonban vannak olyan trükkök, amikkel jelentősen megnövelheted a laptopod élettartamát.

Adj plusz két évet a laptopodnak: az aksi élettartamának növelése 1. rész

Olvasási idő: 4 perc

Hogy teljeskörű segítséget tudjunk adni, érdemes “szétszedni” a laptopot és különböző részenként megvizsgálni.

A laptop akkumulátora megér egy misét (ebben az esetben egy teljes cikket), úgyhogy az első részben megmutatjuk, hogyan növelheted meg maximálisan az élettartamát.

Figyelem: Ebben a cikkben azt mutatjuk meg, hogyan tudod az akku élettartamát növelni. Ha arról szeretnél olvasni, hogy miképp növelheted az üzemidejét, akkor kattints a linkre!

 

A laptop aksi élettartamának növelése

Ha megkérdezel 5 random embert, hogy miképp kell helyesen használni a laptop aksiját, garantáltan 5 különböző elméletet fogsz hallani. 

Létezik ugyebár az az örökzöld városi legenda, hogy a laptop akkumulátorát az első használatkor érdemes teljesen lemeríteni, utána pedig 100%-ra feltölteni. Szintén sokan gondolják úgy, hogy a notebook aksiját ki kell venni, ha bedugva használod a gépet. Ezek teljesen szükségtelen lépések - ugyanis semmilyen gyakorlati hasznuk nincsen.

Az azonban már egy valós probléma, ha a laptop akkuja utazás közben hirtelen 10-20%-ot esik (tehát például 50%-ról lezuhan 30%-ra). Ilyenkor sokan megijednek, hogy tönkrement az akksi, vagy a töltő, de ez szerencsére nem minden esetben van így. Ha ilyen problémát észlelsz, érdemes elvégezni az akkumulátor kalibrálását. 

 

A laptop aksi kalibrálása

A kalibrálás nagyon tudományosan hangzik, de nem nagy ördöngösség. Csupán kövesd az alábbi utasításokat lépésről lépésre, és végezd el te magad, néhány perc alatt!

1. lépés: A tálcán a jobb alsó sarokban kattints a jobb gombbal az akkumulátor ikonjára, majd az energiagazdálkodási lehetőségekre.

2. lépés: Ezután kattints a “Séma beállításainak módosítása” elemre.

3. lépés: Most két lehetőséget látsz, az egyik a “Képernyő kikapcsolása” a másik pedig az “Alvó állapot kezdeményezése”. Alapesetben mindkettőnél 4 óra található. Nyisd le a menüt, és az összes értéket állítsd “Sohá”-ra. 

4. lépés: Mentsd el a módosításokat!

5. lépés: Ezután kattints a “Speciális energiaellátási beállítások módosítása” - eléggé nyakatekert nevű - menüpontjára.

6. lépés: Alul keresd meg az “Akkumulátor” menüpontot, majd a legördülő menüben az értékeket állítsd be a képen látható módon.


Miután az energia beállításokat elvégezted, töltsd fel az akkumulátort 100%-ra, és ezután hagyd teljesen kihűlni. Ezután húzd ki a tápkábelt, és használd így a laptopot egészen addig, amíg az akksi le nem merül.

Ha ez megtörtént, és kikapcsolt (persze ügyelj rá, hogy mentsd el minden munkádat), dugd be újra a töltőt, és töltsd fel újra 100%-ra.

Ezt követően már sokkal pontosabb képet kell kapnod arról, hogy hány százalékon áll az akkumulátorod.

Ezt a kalibrálást egyébként érdemes egy évben legalább egyszer, de inkább kétszer elvégezni. Persze a kalibrálás után ne felejtsd el mindig visszaállítani az értékeket alapértelmezettre.

Miután mindezzel megvagy, érdemes lefuttatni egy diagnosztikát, hogy milyen állapotban van az akkud.

 

Laptop akkumulátor diagnosztika

Hasonlóan az előző bekezdéshez, ez sem túl bonyolult, bár elsőre a felvillanó, némileg DOS-ra emlékeztető kódsor talán ijesztő lehet.

1. lépés: Ehhez Windows 10-ben írd be a Start mező mellett található keresőbe a következő kifejezést: “Windows Powershell”. A jobb oldalon található menüben a “Run as Administratorra” kattints.

2. lépés: Gépeld be a következő parancsot a C:\Windows\system32> után. (Közvetlenül a relációs jelet követően nyomj egy szóközt.

 powercfg /batteryreport /output "C:\battery_report.html"

Tehát a teljes kódsor így fog kinézni: 

PS C:\Windows\system32> powercfg /batteryreport /output "C:\battery_report.html"

3. lépés: Ezután a C:\ gyökérkönyvtárban találsz egy “battery_report” nevezetű .html fájlt. Kattints rá kétszer, és megnyílik a doksi a böngésződben.

Itt részletes adatokat kapsz arról, milyen állapotban van aksid.

Ha ez sem oldotta meg a gondot, akkor viszont valószínűleg az akkuval van a probléma, így le kell cserélned egy újra.

Persze adja magát a kérdés:

 

Hányszor lehet feltölteni egy laptop akkumulátorát?

Általánosságban elmondható, hogy egy aksi “szavatossági ideje” 300-500 feltöltési ciklusig tart. Hacsak az ember nem töltögeti állandóan, ez körülbelül 2-4 évet jelent. 

Ezután kezd el szépen lassan haldokolni az akkumulátor, amíg végleg ki nem leheli a lelkét.

 

Hogyan vigyázz az akkura?

Amennyiben a következő néhány tanácsot megfogadod, 3 évet biztosan kibír - de akár  4-et is.

#1 Első a biztonság

Tartsd az akkut biztonságos helyen, és ne ejtsd le - a külső fizikai hatások ugyanis jelentősen lerövidítik az élettartamát.

#2 Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek…

Még az akkumulátornak is. Éppen ezért időnként vedd ki és hagyd teljesen kihűlni. Egyébként az is fontos, hogy elkerüld a gyakori túlmelegedést. Ehhez pedig jó, ha beszerzel egy laptop hűtőt, ami nemcsak a processzort és a videókártyát, de az akksit is lehűti.

#3 Így ápold az áramforrásodat

Azt talán mondanunk sem kell, hogy nem célszerű vízzel és sörrel locsolni sem a laptopot, sem az aksit. Ezen kívül időnként egy szárazabb ronggyal jó alaposan törölgesd át az alkatrészt - főleg a csatlakozók érintkezési pontját. 

A legoptimálisabb egyébként, ha az akkumulátort 40-50%-ig lemeríted, majd ezután törölgeted el. Ezt követően tedd olyan hűvös helyre, ahol nem érheti nedvesség.

 

Összefoglalás

Persze mondhatnád, hogy minek ekkora felhajtás egy szimpla akkumulátor miatt, hiszen nem ez a laptop leglényegesebb eleme - és a többi alkatrészhez képest relatíve olcsón be lehet szerezni egy újat.

Mégis, ez egy jó módszer arra, hogy kicsit takarékoskodj a pénzeddel, nem is beszélve arról, hogy környezettudatos döntés. (Hiszen, ha az életed során emiatt mondjuk hárommal kevesebb aksit kell megvenned, máris csökkentetted az ökológiai lábnyomodat!)

Végül, de nem utolsó sorban pedig elég kellemetlen lehet, amikor épp egy fontos konferencia előtt int búcsút az áramforrásod, utazás közben.

Összességében tehát minimális energiaráfordítással könnyítheted meg az életedet, és tarthatod vastagon a pénztárcádat.

Tarts velünk a következő részben is, ahol szisztematikusan végignézzük a laptop többi elemét is - hogy még tovább tartson a számítógéped élettartama!

Amennyiben pedig mégis új notebookra lenne szükséged, nézz körbe a webshopunkban, és válogass kedvedre!

 

Ui.: Mi a véleményed az olvasottakról? Írd be ide a hozzászólás részbe, lehet, hogy másnak is hasznos lesz.

És köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is!

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Még nem érkezett hozzászólás!
Legyél te az első!

Hozzászólás írása

Segíthetek kiválasztani az új laptopodat?

Köszönöm, lássuk!

Keresés a blogban

RÉGEBBI BEJEGYZÉSEK


Regisztráció

Már regisztráltál?

Bejelentkezés

Elfelejtetted a jelszavadat? Ide kattintva kérhetsz újat.

Elfelejtetted a jelszavadat?

Kérlek, add meg az email címedet, amivel regisztráltál, és elküldjük a további teendőket az új jelszó létrehozásához.

Top